OVER DE FILM

Muziek, vriendschap en ziekte verweven zich

synopsis

Kristian is een 23-jarige muzikant. Hij is bijna afgestudeerd aan de Rockacademie en staat in de prelude van zijn leven. Zijn band, The Naked Sweat Drips, die bestaat uit zijn beste vrienden, betekent veel voor hem. Ze repeteren wekelijks en treden geregeld op. Daarnaast schrijft Kristian graag zelf muziek.

Het leven van Kristian verandert drastisch als hij voor de tweede keer in korte tijd geteisterd wordt door een hersentumor. De tumor, die tegen het gedeelte van de hersenen aanzit die de motoriek regelt, moet operatief verwijderd worden. Kristian zijn grootste angst is dat hij door de gevolgen van de operatie opnieuw zijn vingers moet leren bewegen om gitaar te kunnen spelen.

De operatie is met succes volbracht en de voortekenen zien er gunstig uit, want Kristian kan zonder veel problemen gitaar spelen. Kristian kan weer verder met de band om te repeteren, op te treden en plezier te maken.

Maar na een kortstondige periode van opluchting volgt een dramatische wending. De tumor in zijn hoofd blijkt agressiever dan vooraf werd gedacht. Hij zal hierom een nabehandeling moeten ondergaan, bestaande uit bestraling en een chemokuur. Langzaam begint de behandeling van de ziekte zichtbaar te worden. Naarmate de situatie vordert, verandert Kristians kijk op het leven.

 

Visie van de regisseur

Kristian en ik zitten samen in de band The Naked Sweat Drips en maken al zeven jaar samen muziek. We hebben elkaar in de loop der jaren goed leren kennen en hij is een goede vriend geworden. De eerste keer dat bij Kristian de tumor werd geconstateerd, spraken we hier veel over. Het had een groot effect op mijzelf en op de band. Toen ik hoorde dat de tumor terug was, wilde ik er iets mee doen. Wat met Kristian is gebeurd, bewijst voor hem en voor mij dat er geen zin van het leven is, je loopt de kans dat je leven zomaar voorbij is. Er is niets te kiezen: je moet het leven zoals je het zelf wilt leven. Als je weet dat de dood het absolute einde is en er daarna niks meer bestaat, moet je het maximale uit je leven halen. Muziek is ontzettend belangrijk in Kristians leven. Ik vind het inspirerend om te zien wat muziek voor hem betekent en hoe hij hier zijn kracht uithaalt. Zijn concentratie en doorzettingsvermogen om muziek te maken, komen ook bij de revalidatie terug. Daarom wilde ik deze muziekdocumentaire maken en de toeschouwer laten zien wat voor belangrijke rol muziek kan hebben in iemands leven.